Stol za učiteljicu

Produkt dizajn

Stol kao razredni poklon učiteljici na rastanku na kraju četvrtog razreda osnovne škole. Dizajn i vlastoručna izrada: Armano Linta.

Kako da svaka učenica i svaki učenik ugrade svoj jedinstveni doprinos u stol-poklon? Kako da dizajn stola prikaže rastanak, ali ga i nadiđe, pretvori u nešto lijepo? Uostalom, ono što si učiteljice i učenici daju kroz međusobni odnos može biti toliko lijepo da nastavi živjeti u njima zauvijek.

Radna ploha stola je mjesto s kojega se širi ljubav prema radu, stvaranju, kreativnosti i redu. U ovom slučaju ona počiva na dvama postoljima, a svako se postolje sastoji od osam nogu. Šesnaest učenica i učenika u razredu - šesnaest nogu stola.

Svaka noga lijevog postolja ima svoj par u desnom postolju: po dvije noge nastale su iz iste ploče, jednim rezom koji je stvorio dva komplementarna oblika kao pozitiv i negativ. Linije reza nacrtale su same učenice i učenici, radeći u parovima. Pa premda su se dijelovi ploče razdvojili, njihova je povezanost još uvijek vidljiva. A upravo zato što su se razdvojili, sposobni su nositi plohu stola.

Tako je i s fazama života. Rastanci mogu biti i sretni i puni smisla kada donose nove početke i nova širenja svijesti. Zato u ovom slučaju ono što učenice i učenici daju učiteljici nije samo dar za ono što je bilo, nego je i dar za ono što će tek biti: za daljnji nadahnuti rad s nekim novim generacijama.

Kao dizajneri i rukotvorci ovoga stola, sretni smo što smo mogli sudjelovati u ovoj lijepoj priči.