Ruralna kuća za goste i radionice

Dizajn interijera

Od napuštene seoske kuće do živog mjesta za odsjesti i organizirati radionice. Istraživanje mogućnosti kroz tlocrtna rješenja.

U Hrvatskoj ima sve više napuštenih velikih zidanih kuća, pogotovo u ruralnim područjima. Više o tome možete pročitati na ovom blogu, a ovo je priča o jednoj takvoj kući u blizini Zagreba, koja je dobila drugu priliku. Uskočili smo u trenutku kad je trebalo ispitati različite mogućnosti za pretvaranje kuće u prostor koji može primiti goste i aktivnosti (radionice) različitih vrsta: od team-buildinga u kontekstu eko-poljoprivrede, do radionica osobnog razvoja i šire.

Napravili smo razna tlocrtna rješenja, a ovdje prikazujemo tri:

Prvo prikazuje kuću s velikim društvenim prvim katom (u kojem se odvojeno ili spojeno mogu događati kuhanje, blagovanje, radionice za stolovima, druženje, zabavljanje različitih vrsta) i mirnim društvenim potkrovljem (za aktivnosti u kružoku ili na podu), a ostalo su sobe.

Drugo rješenje prikazuje hostel sa sobama na katu, društvenim potkrovljem i prizemljem u kojem su kuhinja i sanitarije (a sanitarije mogu poslužiti i za dvorišne šatoraše).

Treće rješenje prikazuje opciju sa dvjema sobama i dvama apartmanima. U prizemlju je i zajednička kuhinja, a u potkrovlju intimni boravak.

Pomogli smo klijentima u istraživanju mogućnosti koje pruža prostor u odnosu na ograničenja koja prema pravilnicima nameću različite vrste ugostiteljskih objekata, kako bi novi život kuće bio drag i klijentima i gostima, a da pritom bude ekonomski održiv. Pritom smo imali u vidu i želje klijenta i prekrasno prirodno okruženje, a trudili smo se i da opcije ne iziskuju prevelika materijalna ulaganja, tj. da se mogu relativno jednostavno izvesti.