Paviljon "Galerija stabala"

Arhitektura

Danas je život često pun naglosti i žurbe. Nema postupnih prijelaza ni između prostora, ni između trenutaka, ni između aktivnosti kojima se bavimo. Zato se ovaj projekt sastoji od jednog postupnog prijelaza.

Galerija stabala je prostor namijenjen stanovnicima mahnitog gradskog ritma, koji im treba pomoći da promjene perspektivu, uspore i povežu se s prirodnim ritmovima.

Blaga rampa je postavljena između dva paralelna spiralna zida. Kada se krene iz grada, rampa se uzdiže do dijela u kojemu se nalazi između dva puna zida tako da se vidi samo nebo, a zatim se spušta u introvertiranu unutrašnjost "galerije" u kojoj je park s listopadnim stablima.

Prvi dio rampe omeđen je isprekidanim zidom prema gradu, a drugi isprekidanim zidom prema galeriji, pa je prijelaz između ta dva paralelna svijeta postupan, a pri povratku u grad omogućava čovjeku svježi pogled s visine.

Ugođaj u galeriji se konstantno mijenja u ovisnosti o dobu dana, vremenskim prilikama i godišnjem dobu tako da su glavne izložbe u galeriji "proljeće", "ljeto", "jesen" i "zima".

Autori: Duje Katić & Veljko Armano Linta.