Urbana oprema za Tvrđu u Osijeku

Produkt dizajn

I iz ruševine može niknuti novi život. Htjeli smo taj trenutak nicanja trajno zabilježiti u urbanom prostoru osječke Tvrđe.

Natječaj za urbanu opremu Tvrđe u Osijeku obuhvaćao je dizajn orijentacijskih panoa, informacijskih/oglasnih panoa, putokaza, informacijskih ploča, oznaka ulica i kućnih brojeva, visokih i niskih rasvjetnih tijela, klupa, koševa za otpatke, stalaka za bicikle i stupića za zaustavljanje prometa. Povrh toga, natječaj je obuhvaćao rješenje razmještaja urbane opreme. U ovom projektu, taj razmještaj donosi dodanu vijednost: kreiranje ugodnih mikroambijenata, kako na već afirmiranom Trgu Sv. Trojstva i u Ulici Franje Kuhača, tako i na podcijenjenim lokacijama Vodenih vrata (idealno za malu pozornicu), zapadnog ulaza u Tvrđu (spoj sa parkovnim okruženjem) i Trga Vatroslava Lisinskog (idealno za veća događanja na otvorenom).

Oblikovanje urbane opreme izravno je inspirirano dvojakim karakterom Tvrđe: baš kao što je rat kroz povijest razarao Tvrđu, a prisutnost vojske joj donosila građanski prosperitet, tako je urbana oprema proizašla iz čistih geometrijskih betonskih formi kojima je funkcija dana upravo razaranjem pojedinih dijelova. Tako rupa postaje mjesto za pričvrstiti daske na koje se može sjesti, ili mjesto za uglaviti oglasnu ploču, ili mjesto za uroniti vreću za otpatke, ili mjesto za provući lanac od bicikla, ili mjesto za uglaviti putokaz… Baš kao što vlat trave nalazi svoje mjesto u rupi od gelera.