Kuća od oblica u Smrečju - Gorski kotar

Arhitektura

S ulice, sasvim obična kuća od oblica. Iz dvorišta: neobični kaskadni krov. Što tu nije kako se čini? Svašta…

Ova kuća je projektirana kao minimalna kuća za maksimalni doživljaj, i taj kontrast ju je definirao u svakom smislu. Premda ima samo sedamdesetak kvadratnih metara neto površine, u njoj ugodno može boraviti šestero ljudi, a da se čini iznimno prostranom. Tajna je u proporcijama, odnosno u tome što je dnevni prostor toliko viši od prostorija za spavanje i servisnih prostorija da se doima poput natkrivenog dvorišta s ognjištem. No kako taj prostor ne bi bio disproporcionalno visok u odnosu na svoju duljinu i širinu, krov mu je izlomljen te su tako formirane tri prostorne zone različitih visina koje teku jedna u drugu i u konačnici povezuju potkrovlje s terasom. Također, kako prelazak iz soba u dnevni prostor ne bi bio nagao poput giljotine, između njih se nalazi unutrašnji trijem koji eliminira potrebu za hodnicima.

Kontrast i gradacija očituju se i u oblikovanju prozora: gdje služe prvenstveno provjetravanju, tu su minimalni, a gdje služe pogledu na prilazni vrt ili stražnji vrt sa šumom i planinama u pozadini, tu su ogromni. Slično je s veličinom soba: one koje služe samo za prespavati, tolike su da u njih stane samo krevet i police, a ona koja služi za dulji i luksuzniji boravak integrirala je u sebe i jacuzzi. I izvana postoji kontrast: s ulične strane se kuća doima poput tipične dvostrešne simetrične kuće sa slatkim ulaznim krovićem, a sa dvorišne strane se cjelokupna narav njezine nutrine odražava i na vanjski izgled.

Za inspiraciju u baratanju proporcijama autor zahvaljuje Hansu van der Laanu i onome što je naučio prevodeći njegovu knjigu Arhitektonski prostor.

Što je moglo bolje? Premda je drvo materijal s relativno malim ugljičnim otiskom, kuće od oblica su najrastrošniji i tehnički najproblematičniji tip drvenih kuća.

Glavna projektantica: Dinka Pavelić, dipl.ing.arh.                                               Autor projekta: Veljko Armano Linta