Zdravi stan u suterenu

Dizajn interijera

Potpuna adaptacija malog stana u suterenu za samca ili par zapravo je potraga za zdravim ambijentalnim tokovima, kako u stanu, tako i ukopanoj terasi i vrtu.

Ambijentalni tokovi ovise o veličini i proporcijama prostora, svjetlu i sjeni, stranama svijeta, okolini prostora i smjerovima pristupa i kretanja.

Svi smo mi pod utjecajem ambijentalnih tokova, ali ih i kreiramo našim aktivnostima, navikama, raspoloženjima i očekivanjima. Možemo ih osjetiti kad smo dovoljno mirni da osjetimo kako se osjećamo, i onda percipiramo kako se to mijenja kad se krećemo kroz prostor.

Ambijentalni tokovi se mijenjaju s promjenom pozicija zidova i namještaja. Zato je bitno o njima voditi računa prilikom projektiranja adaptacija. Oni podržavaju i funkcionalnost i estetsku ugodu, i više od toga.

Ako uspijemo predvidjeti ambijentalne tokove različitih varijanti adaptacije, lakše ćemo korisniku prostora pomoći da se u prostoru osjeća uravnoteženo i zdravo.

Zahvalni smo za svaku suradnju u kojoj zajedno s klijentima možemo raditi na tom cilju.

Zato ćemo desno prikazati skice ambijentalnih tokova i nekoliko varijanti tlocrta pustiti klijenta da sam opiše što to znači uživjeti se u prostor, projektirati za sklad, i raditi kroz sinergiju klijenta i projektanta:

"Dragi Veljko, draga Ana,

nakon sveobuhvatnog procesa koji sam prošao pri donošenju odluke, koji je između ostalog uključivao i crtanje kredom po podu stana, da u daljnje detalje ne ulazim, mogu reći da je odluka pala. :)

Da previše ne duljim, a i zahtjevna bi zadaća bila pretočiti u riječi sve moje misli i osjećaje vezane uz ponuđene opcije, osvrnuti ću se na sve, što kraće uspijem.

(...)

Opcija koja možda samo prividno, na prvi površan pogled, nudi manje dnevnog prostora + dnevni prostor lišava izlaza na južnu stranu terase i samim time mi je, gledajući svih 5 opcija prvu večer, donijela dodatnu zbrku u glavi, je opcija 2.

Kad sam prespavao i opet prespavao i ponovo se udubio u sve opcije, shvatio sam da ta opcija zapravo nudi, u zadanim uvjetima, veliku količinu prostora, vizualno podijeljenog u interesantne smislene cjeline, zadržavajući dnevnu svjetlost sa svih strana, koja mi se ovisno o dijelu dana i navikama, poklapa sa svakom cjelinom.

Drugim riječima rečeno, ipak u cijeli koncept donosi dnevno svjetlo sa sve tri strane, nudi spomenutu dijagonalu i transverzalu u cijeloj svojoj punini, što je razlikuje od svih ostalih opcija.

Moram priznati da mi je soba s vratima za izlaz na terasu, od početnog dojma: "vrata ukradena od dnevnog prostora" i "kako ću gurati bicikl van"; kroz gledanje, razmišljanje, zamišljanje, pa i konačno crtanje kredom po stanu - vremenom formirala dojam: "vrata su upravo tu gdje trebaju biti", na idealnom mjestu i uz ostale odlične zamisli, ta zamisao sobe mi je jedna od najdražih ideja na tlocrtu.

Dio za spavanje uvučen je u "mračnu intimu", u kutu gdje sam se i vidio da spavam, dok u ipak malo udaljenijem podnožju dolazi izvor svjetla i zraka, opet tamo gdje mi i odgovara da bude, te mi ta vrata daju osjećaj sobe s izlazom na terasu, a ne samo boksa za spavanje. Osjećaj probuditi se i izaći van, udahnuti zrak, pogledati kakvo je vrijeme, prije ulaska u daljnji dnevni ritam, nešto je što me veseli. Isto tako, kad se soba ispuni sunčevom svjetlošću s juga, znat ću da sam već ozbiljnije zakardašio i zaspao ;) Obzirom da se kroz radni tjedan vrlo rano budim, u slobodne mi je dane to opcija po mjeri, za razliku od presvijetlog "jugoistočnog" prostora za spavanje. Da ne spominjem da je opcija i ekonomičnija, jer ne iziskuje dodatnu intervenciju, tipa probijanje prozora. Sad ću prestati nabrajati. :)

Da spomenem i to, favorit se kroz proces donošenja odluke nije promijenio, samo sam postao još mirniji ili zadovoljan s njegovim "nedostacima". :)"

B.P.