Jako jednostavan stan

Dizajn interijera

Ovaj mikro stan (18m2 + galerijski krevet) rezultat je potpune adaptacije, a ključna riječ je jednostavnost.

Iz financijskih i svjetonazorskih razloga, s klijenticom smo se u početku dogovorili da se ne rade nikakvi radovi koji doista nisu potrebni, ali da se svi radovi koji su potrebni rade temeljito. Stan treba biti praktičan, svijetao, udoban i estetski jednostavan (ali u okvirima onoga što je danas popularno, kako bi se mogao iznajmiti).

Zatečeno stanje je bilo suprotno: prostor uz prozor je bio zakrčen mikro-kuhinjom, kupaonica je bila mala i usred prostora, a veća soba je bila u potpunom mraku. Pod je bio potpuno potrošen i neravan, strop se navlažio prilikom renovacije potkrovlja, žbuka je bila u lošem stanju, a i instalacije ispod nje.

Što smo napravili? Srušili smo pregradni zid i skinuli svu žbuku. Lagane gispkartonske zidove ("knauf") smo postavili tako da oblikujemo kupaonicu u kutu, i uza zid prema susjedu uz kojega ćemo imati krevet i TV (radi zvučne izolacije i izravnavanja velikih grba). Ostale ciglene zidove smo očetkali  i obojali u bijelo. Instalacije smo vodili vidljivo po ciglenom zidu (lijepo i bez štemanja), a nevidljivo unutar gipskartonskih zidova. Skinuli smo gornji sloj poda i šute, napravili lagani suhi estrih koji je izravnao pod i stavili parket jer je drvo ipak drvo. Skinuli smo navlaženi spušteni strop i stavili novi, bijeli, od gipskartona da smiri ugođaj. Krevet smo postavili na minimalnu čeličnu konstrukciju, a ispod njega stvorili garderobu. Stubište je također čelično, s hrastovim gazištima. Zamijenili smo dotrajali prozor i vrata novima i usput stvorili lijepu prozorsku klupčicu na kojoj se može i sjediti. U suradnji s klijenticom, praktično smo riješili raspored kupaonice i kuhinje, pomogli savjetom oko odabira namještaja (klijentica je tu i sama jako vješta), i to je to.

Što smo dobili? Dobili smo svijetli životni prostor uz veliki prozor koji puni stan jutarnjim suncem i omogućuje pogled na zagrebačke krovove. Osjećaj prostranosti je veći od "kvadrature" jer je prostor visok, ali i zato što zidovi kupaonice ne idu do stropa - tako je kupaonica poput kutije umetnute u ono što percipiramo kao veliki životni prostor koji obuhvaća cijeli stan. Pa ipak, kupaonica je visoka (i viša nego što je nužno) jer smo na taj način oblikovali intimnu nišu za spavanje u koju se možemo povući na sigurno i mekano. Pritom, zahvaljujući tome što s ruba kreveta imamo pogled na cijeli stan i više od toga (kroz prozor), niša za spavanje nije klaustrofobična.

Suradnja s klijenticom je bila intenzivna, konstruktivna i ugodna, majstori su napravili pošten posao i pritom su se međusobno usklađivali i dogovarali, a rezultatom smo svi zadovoljni. Jednostavno ;)

A cijena? Svi troškovi, od prvog štemanja do vaze na stolu, uključujući arhitektonski projekt i savjetovanje, iznosili su 120.000kn+pdv, odnosno 760€/m2+pdv. Za tako opsežnu obnovu tako malog stana, jako dobro.