Cambridge: posvajanje sveučilišta

Dizajn interijera

Nova zgrada fakulteta. Kako nam dizajn može pomoći da osjetimo kreativnost, suradnju i opuštenost u njoj?

Na poziv jedne profesorice s Fakulteta kemijskog inženjerstva i biotehnologije Sveučilišta u Cambridgeu poigrali smo se s opcijama za kreiranje mikroambijenata koji nam mogu pomoći da stvorimo sučelje s novom zgradom i osjetimo je svojom.

Postaja raspoloženja

Ovaj mali “višak” prostora pruža poseban pogled na središnji atrij. Dok se koristiš pogledom da se isključiš iz akademskih misli, možda možeš sjesti i opustiti se u super-udobnoj fotelji? Stavi slušalice i poslušaj radio sastavljen od popisa pjesama tvojih kolega. Ili pročitaj strip ili knjigu koji su odlučili podijeliti na zajedničkoj polici. Digni noge ili ostavi mjesta za kolege. Ali NEMOJ učiti ovdje. (I pronađi neko manje fora mjesto za pisač.)

Rasadnik

Biofilni dizajn nam pruža dodir sa životom (uključujući i nas same) i brine o našoj dobrobiti. Tako doprinosi i našem radu i našim odnosima. Novi elementi u sredini ovog velikog prostora nisu samo rasadnik za biljke u kojima se možemo brinuti, nego i za našu dušu. Dok ih gledamo kako rastu, možemo cijeniti i vlastiti rast tijekom godina koje ćemo provesti na fakultetu.

Soba perspektive

Dvije najvažnije stvari u sobi (za sastanke) su staviti stvari u (zajedničku) perspektivu, i promijeniti perspektivu. Putovati zajedno, i uvijek ići preko granica. Na jednom zidu je maglica nastala od supernove, koja nas podsjeća na naše zajedničko porijeklo i na naše mjesto u sveukupnosti. Na drugom je zidu dugoživac, da nas podsjeti da je i nezamislivo ponekad moguće, i da nas izgled može prevariti.

Ugljikova nanocjevčica

Jest li znali da je središnji stup ovog stubišta napravljen od grafena? Pa, nije. Ali što bi bilo da jest? ;)

Mi smo plakati

Jeste li primijetili koliko su često posteri u hodnicima (obrazovnih) ustanova pogodni za razmnožavanje Ustajalobactera Dosaduma? Želimo to spriječiti tako što ćemo ih učiniti interaktivnima. Drveni okviri okružuju magnetske bijele ploče. Lako je promijeniti sadržaj i stvoriti novi, postavljanjem plakata, pisanjem/crtanjem neke poruke, pa čak i stvaranjem vizualne kompozicije magneta. Najuzbudljiviji plakati – kako za korisnike, tako i za goste – su oni koji ljudima omogućuju da se izraze.

Kisikov zid

Zahvaljujući Zemljinom prirodnom fakultetu za biokemijsko inženjerstvo, imamo priliku staviti najvažniju sliku na zid: sliku koja nam daje naš plinoviti izbor života. Možemo o tome razmisliti, i uživati u tome, dok se upuštamo u udobnost naslonjača.

Oci

Koliko je nužno poštovati rad otaca kemijskog inženjerstva, biotehnologije i Fakulteta, toliko je važno prijateljski se povezati s njima. Te ikone ne služe štovanju, nego nam pružaju kontekst i nadahnuće, pogotovo kada se osjećamo izgubljenima. Zato je zgodno vidjeti ih kako su pomalo izgubljeni. To je samo faza, proći će.