"Badel IN AIR" - prenamjena Bloka Badel u Zagrebu

Arhitektura

Zamislimo na trenutak da se od ruševne industrijske arhitekture može napraviti multifunkcionalni gradski blok, ekonomski i socijalno održiv te koncipiran oko umjetničkog centra "BADEL INternational Artist In Residence". Tko kaže da je nemoguće?

Ovim se prijedlogom predlaže dizajn i socioekonomska strategija za urbanu obnovu bivšeg industrijskog Bloka Badel u Zagrebu.

Vezni element za različite namjene unutra Bloka Badel je predloženi Badel International Artist-in-Residence Centre (BADEL IN AIR). U njemu bi umjetnici boravili neko ograničeno vrijeme, a na raspolaganju bi im bilo 27 ateljea za visualne, multimedijske i izvođačke umjetnosti. Umjetnici bi dakle bili stanari, izvođači/izlagači, dizajneri/rukotvorci, partneri/klijenti i edukatori, čime bi pozitivno utjecali na svoju okolinu na mnogobrojne načine.

Nove bi građevine dovršile Blok i tvorile propusni obod. Gusto izgrađene gornje etaže bile bi podignute na visokim stupovima tako da donje mogu biti laganije i raspršenije, dopuštajući pješacima da dođu u unutrašnjost bloka. U središtu bloka, poput hrama umjetnosti, bila bi rekonstruirana tvornica kvasca, koja bi većem dijelu grada služila kao "tvornica performansa". Tvornica Gorica bi bila srušena, s tim da bi se sačuvala glavna fasada, iza koje bi bila "tvornica prakse" s učionicama i dvoranama za probu.

Uz to, obod Bloka bi sadržavao brojne jednosobne stanove za najam. No većina bi Bloka bila namijenjena za urede i trgovine, tako da se prikupljeni porez može investirati u Centar.