Stan u Zagrebu - život u kuhinji

Dizajn interijera

Jedan stari i zapušteni stan, tri potencijalna korisnika: glazbenik sa sijedom kosom / mladi bračni par / gospođa s njegovateljicom. Dakle trebalo je istražiti sve mogućnosti koje stan pruža i odabrati neke od njih u uži izbor:

Varijanta "Atmosfere"

Ponekad arhitekti umjesto "spavaća soba" prostor nazovu "spavanje", ili kažu "blagovanje" umjesto "blagovaonica". To je radi toga da se fokus premjesti s nežive kutije na ljudsku aktivnost. Ovdje smo otišli korak dalje i prostorije imenovali atmosferom koju lako mogu utjeloviti jer im to omogućuje karakter prirodne svjetlosti koja u njih ulazi, njihov oblik i proporcije, njihova veličina, njihov položaj unutar stana i međusobni odnos, njihova konstruktivna opna te pogled koji se iz njih pruža. Obilaskom stana upili smo te elemente i zatim ih ulili u projektiranje atmosfera koje su čovjeku potrebne u stambenom prostoru. U neke od tih atmosfera zatim je sjela i konkretnija ljudska aktivnost, kao što je kuhanje sjelo u prostoriju koju smo nazvali "komunikacija". Ali to je kuhanje u službi komunikacije (kao što dobro kuhanje i jest). Ili umivanje/kupanje u službi pročišćenja koje nije samo fizičko, a koje se može ostvariti kontaktom s vodom. Međutim, izostavljanje materijalne funkcije iz imena prostorije ne znači izostavljanje funkcionalnosti. Na korisniku je da odluči da li prostorija "intima" služi za spavanje, davanje tretmana, kiparenje ili nešto četvrto. Ili da li prostorija "tišina" služi za dnevni boravak, sviranje, spavanje, tai chi ili nešto peto. A ogromni ugradbeni ormari koji pokrivaju cijele zidove tu su da pomognu u ostvarenju izabrane funkcije. Međutim, katkad je klijentu potrebno predočiti konkretnije scenarije pa su tu i ostale varijante:

Varijanta "Spa"

Hedonistička varijanta za jednu ili dvije osobe, i goste. Kome treba više mjesta za odjeću, može izbu pretvoriti u garderobu, a tko goste ne želi u saunu, može koristiti kut za odmor za ulaz u stan i dobiti kraljevsku spavaću sobu s internim stubištem i saunom.

Varijanta "Prostranost"

Za uobičajene životne potrebe, jedna po svemu klasična varijanta, sa - za hrvatske prilike - neuobičajeno izdašnim, ali ne pretjeranim, površinama prostorija.

Varijanta "Djeca"

Dobri životni uvjeti za djecu ne postižu se samo dječjim sobama, nego i odgovarajućim prostorom u koji djeca dolaze kad izađu iz svojih soba. To bi trebao biti veliki osunčani prostor sa puno slobodne površine poda za igru i bez oštrih ili vrućih predmeta nadohvat ruke.

Varijanta "Život u kuhinji"

Jedna prostorija u kojoj se događa cjelokupni društveni život, dvije spavaće sobe, i minimalno ulaganje u adaptaciju podruma čine varijantu koja je na kraju pobijedila. Može biti da je presudila racionalna potreba za dvjema sobama (bez probijanja stubišta), ali vjerujemo da je presudila iracionalna potreba za "ognjištem" u velikom i središnjem prostoru života. I doista, dnevna soba s kuhinjom postala je prekrasno mjesto tihog i glasnog druženja, a soba 1 nije postala spavaća, nego soba s klavirom.