Kuća s dva dvoetažna stana

Arhitektura

Koliko privatnosti i zaštićenosti se može dobiti na parceli širokoj šest metara, između dvije postojeće kuće, u natrpanoj trešnjevačkoj ulici? Na pitanje odgovaraju dva dvoetažna stana.

U Sokolgradskoj ulici u Zagrebu projektirali smo kuću sa dva dvoetažna stana - jedan na drugome. Zašto samo dva stana? Zato što na parcelu stanu dva parkirna mjesta ako želimo imati veliki vrt u prizemlju. A želimo, i to u dubini parcele, tako da ga kuća posve skriva od ulice.

U prizemlju, iza natkrivenog parkinga, nalaze se dvoja ulazna vrata. Dakle, stanovi su potpuno odvojeni, kao kuće. Donji stan (prizemlje i prvi kat) ima vrt samo za sebe. Gornji stan (drugi i treći kat) ima veliku terasu s pogledom samo za sebe. Dakle, jedna kuća i dva svijeta.

No oba su ta svijeta pomno čuvana. Obavijeni su istim čvrstim arhitektonskim okvirom. Njihovi su veliki istočni prozori zaštićeni od uske, neozelenjene ulice filterom od strogih vertikalnih brisoleja. Ali su zato prozori koji gledaju na intimni zapad još veći i bez fiksnog filtera (imaju pomične žaluzine, opušteno horizontalne).