Memorijalni otok za MH17

Arhitektura

Zamisli komemoracijske govore, turističko razgledavanje, promatranje ptica, dječju igru, koncerte na otvorenom, rekreativno trčanje i zaljubljivanje kako se događaju jedni pokraj drugih. Jesi zamislila? Onda je moguće:

PRISTUP PROJEKTIRANJU MEMORIJALNOG OTOKA ZA ŽRTVE NESREĆE NA LETU MH17

Vjerujemo u simbiozu, a ne u adiciju. Umjesto da napravimo otok, stavimo park u njega i dodamo spomenik, vjerujemo da bi otok, park i spomenik trebali postati jedno. Njihova je snaga tada na vrhuncu jer se stapaju mentalna percepcija i fizičko iskustvo, ujedinjujući simbolička nastojanja i urbani život.

GLAVNI KONCEPT

Budući da je otok sam po sebi spomen obilježje, oblikovan je kao zavojita traka koja se snižava i sudara sa samom sobom. Tako predstavlja ono što je zajedničko svim nesrećama: naglo prekinut ciklus. Iz grada ili kanala, njegov se oblik poima umom, ali na otoku se doživljava fizički, hodajući i provodeći vrijeme na njemu.

OBLIKOVANJE URBANOG PROSTORA

Traka otoka ima oblik zaobljenog trokuta kako bi oblikovala nove kanale te se prilagodila najlogičnijim pravcima kretanja trajekata. Pristanište za trajekte nalazi se uz postojeću liniju sjever-jug, blizu križanja s novom trajektnom linijom. Masa otoka obložena je vertikalnom reflektirajućom oblogom koja stapa otok s okruženjem, ali ga i obilježava kao neobičnu pojavu. Na otoku, koji je visok 30m, postoji više panoramskih točaka koje pružaju fantastične i raznovrsne poglede.

PROMJENA STVARNOSTI

Prvi korak je napuštanje obale i put trajektom do otoka. Kad siđu s trajekta, ljudi imaju dovoljno prostora da čekaju dizala koja idu na vrh otoka, ili mogu otići u dvoranu s recepcijom i središte otoka. Ali magija počinje kad se dizalom odjednom dođe «u nebo», s pomiješanim osjećajima: super pogled, ali i izloženost; preglednost, ali i udaljenost. 

Nizbrdo, kroz park, može se krenuti najbržim putem: širokom popločanom šetnicom koja povezuje najniže točke svakog poprečnog presjeka kroz park, koja je prilagođena invalidskim kolicima i velikim skupinama. Početni pogled na Amstedam nestaje kako poprečni presjek poprima oblik slova U, miješajući osjećaj zaštićenosti i neizvjesnosti, jer se pogled pruža samo prema nebu. Naposlijetku, poprečni presjek se naginje prema unutrašnjosti otoka, miješajući spokoj s izoliranošću, te se dolazi do velebnog zida koji prekida šetnicu. Na ovom mjestu je šetnica šira, s dovoljno prostora za komemoracijske, ili druge, govore.

Drugi mogući put je valovito zavojita ošljunčana staza koja se polagano spušta i oblikuje/povezuje različite ambijente i poglede. U zapadnom «kutu» otoka nalazi se gledalište na otvorenom, za scenska događanja, u blizini ukopanog volumena sa zahodima i (nužnim) izlazom. Nakon omanje šume, dolazi se do jugoistočnog «kuta», gdje je još jedan ukopani servisni volumen, u blizini dječjeg igrališta. Napokon, put dolazi do velikoga zida: do početka putovanja koje je daleko izvan dosega.

Razrješenje je mirno i kontemplativno: šetnica oko mirne vodene mase u središtu otoka. Unutrašnji zid svojom krivuljom prati šetnicu i sadrži nenametljivi tekst koji odaje počast žrtvama nesreće na letu MH17. Ovaj introvertiran, ali ogroman i horizontalan prostor, posvećen je miru uma, tijela i duše, a reflektirajuća obloga zida sugerira da žrtve još uvijek žive unutar horizonta i sjećanja onih koji su živi.

INTERIJER

Dvorana s recepcijom, cafe, uredi i međusobno spojivi višenamjenski prostori svi gledaju na središnji prostor otoka, dobivaju dodatno svjetlo odozgo pomoću svjetlosnih tunela, i imaju natkrivenu terasu za zaštitu od kiše/sunca. Masa otoka može u budućnosti smjestiti dodatne prostorije.